Vesti

[Februar, 2009]


Krajem februara  isporučena dva toplovodna kotla na    čvrsto gorivo  S-520, sa multiciklonima za Manastir Visoki Dečani. Navedena investicija predstavlja humanitarnu donaciju Vlade Italije Manastiru Visoki Dečani.


[Decembar, 2008]


U Beogradu će 2. i 3. decembra biti održan Drugi međunarodni seminar "Drvna biomasa-izbor Srbije za 21. vek" na kojem će učestvovati oko 120 predstavnika tog sektora iz zemlje i inostranstva.


Organizatori te manifestacije su Šumarski fakultet u Beogradu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo rudarstva i energetikeu Srbije i Komitet za drvo evropske ekonomske komisije Ujedinjenih nacija iz Ženeve.


Kako se navodi u saopštenju organizatora, seminar je namenjen predstavnicima opština u Srbiji koje su bogate šumama, javnog preduzeća Srbijašume i Vojvodinašume, kao i predstavnicima kompanija koje se bave preradom drveta i javnih komunalnih preduzeća koja se bave proizvodnjom i distribucijom toplotne energije.


"Seminar je prilika da se razmene mišljenja i iskustva između učesnika iz Srbije i ostalih zemalja, uspostave novi kontakti i otklone dileme u kojim pravcima će se razvijati tržište energije na bazi drveta u Srbiji u budućnosti", dodaje se.


Najavljeno je da će predavači na seminaru biti vodeći stručnjaci iz oblasti korišćenja drvne biomase kao energenta iz Austrije, Amerike, Nemačke, Italije, Škotske, Litvanije i Slovenije, kao i predstavnici kompanija i javnih preduzeća šumarstva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.[Novemabar, 2008]


Novi Sad/Sombor-Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović danas je potpisao ugovor o sufinansiranju pogona D.O.O. «MIDEX K2» u Somboru za proizvodnju peleta od piljevine po novoj tehnologiji. Ugovor je potpisan sa direktorom «MIDEX» preduzeća Dušanom Mijićem i gradonačelnikom Sombora mr Dušanom Jovićem. Pored ovog ugovora, Dušan Mijić potpisao je i ugovor o petogodišnjem izvozu peleta sa Ivanom Kneževićem, vlasnikom firme «Palma» iz Hrvatske.Svečanom potpisivanju je prisustvovao i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Siniša Lazić.


Prof. dr Dragoslav Petrović izrazio je zadovoljstvo što je danas u Somboru potpisan 69. ugovor o izgradnji pogona novih tehnologija, s tim što je 15. po redu, koji se odnosi na tehnologiju novih materijala. Pokrajinska vlada je za ovaj projekat izdvojila 125 hiljada evra, a ukupna investicona vrednost ovog pogona, koji se prostire na hiljadu metara kvadratnih i otvara 30 novih radnih mesat, iznosi oko 400 hiljada evra. Posebna važnost ovog pogona, istakao je prof. Petrović, je u tome što će se kompletna porizvodnja usmeriti na energetsku efikasnost, jer se od otpadnih materijala stvaraju pelete, koje će se putem donacija distribuirati školama, bolnicama, gerontološkim centrima u Vojvodini i drugim takvim ustanovama, koje nemaju daljinski sistem grejanja. 


Direktor Mijić se zahvalio Izvršnom veću AP Vojvodine na podršci i istakao da je kompanija «MIDEX» svaki svoj proizvod  u narednih pet godina već sada prodala i to sve firmi «Palma» u Hrvatskoj. Stabla se kupuju od «Vojvodinašuma» i «Voda Vojvodine», uz obavezu da se umesto svakog stabla zasadi mladica. Od tih stabala prave se palete, a od otpadnih materijala pelete, tako da je kompletan porces proizvodnje na ovaj način zaokružen.

Naša ponuda kotlova.


[Novemabar, 2008]


U Srbiji četiri fabrike proizvode pelet


U Srbiji rade četiri fabrike koje se bave proizvodnjom peleta, goriva na bazi drveta, s godišnjim kapacitetom od 50.000 tona. Proizvodnjom drvnih peleta bave se dve fabrike iz Bajine Bašte, Zelena Drina i O3, i firme Bioenergy Point i Biotherm. Više od 90 odsto proizvodnje peleta se izvozi, a glavni razlozi su nedovoljna informisanost domaćih potrošača i nekompletna ponuda proizvođača i uvoznika peći i kotlova na drvni pelet i njihove cene. Interesovanje inostranih i domaćih kompanija za investiranje u podizanje fabrika za proizvodnju peleta u Srbiji je veliko jer su potencijali drvnog ostatka koji se koristi za proizvodnju tog goriva veliki.


Tržište drvnih peleta u Srbiji se razvija od 2006, a da rast cena naftnih derivata i činjenica da se ta goriva mogu proizvesti kao domaći proizvodi za koje nije potrebno izdvajati velike sume novca obezbeđuju dobru perspektivu. Peleti se proizvode od drvnog ostatka koji nastaje u preradom drveta. Taj ostatak se kasnije sitni do nivoa drvnog brašna, a zatim sabija u posebnim presama. Gotov proizvod je cilindričnog oblik prečnika od šest do 12 milimetara, a dužine najčešće od 10 do 30 milimetara, pa je veoma pogodan za korišćenje jer zahteva malo skladišnog prostora. Naša ponuda kotlova.


[Oktobar , 2008]


Nova fabrika peleta


Bogatstvo Kučajskih planina bukovim šumama je bilo opredelujući faktor  da beogradska firma Bioenergy Point, svoju fabriku za proizvidnju novog enegenta, iz grupe obnovljivih, podigne baš u Boljevcu. U nju je uloženo oko četiri miliona evra, a oprema za proizvodnju drvenih peleta je najsavremenija i nabavljena je iz uvoza. Drveni peleti se dobijaju mlevenjem bukovog drveta, može to biti čak i otpadno granje. Osim, što predstavljaju obnovljivi i ekološki izvor energije briketirani drveni peleti, u težini od dve tone, zamenjuju jednu tonu lož ulja, pa su gotovo pet puta jefiniji.[Septembar , 2008]


NOVO! Certifikat SOLAR KEYMARK.

11.9.2008 Lentherminvest je dobio certifikat Solar Keymark za kolektore NSL 2005 Tinox. Solar Keymark certifikat je znak kvaliteta za solarne proizvode u Evropskoj uniji.


[August , 2008]
Uljno plinski kotlovi tipa Z i D

Preduzeće WVterm je razvojno orijentisano i brzo se prilagođava tržišnim uslovima. Konkurencija na svetskom tržištu nudi visoko tehnološki razvijene proizvode a WVterm prati svetska tehnoliška dostignuća. Iako, u segmentu kotlova na gas i ulje, već ima u ponudi dva dobra proizvoda, kotao tipa Z i tipa D, WVterm je išao dalje i u ove kotlove ugradio nova tehnološka rešenja. Nova konstrukcija predstavlja ponovo dizajniran prostor sagorevanja i upravljanja dimnih gasova, tako da je sada još više smanjena emisija gasova i povećano iskorišćenje. Nova porodica kotlova je u opsegu od 130KW do 3500KW.


[August , 2008]

WVterm Kotlovi na drvo tip TRKotao predstavlja komfortno i štedljivo grejanje kojeg su omugućile nove inovativne tehnologije. Konstrukcija kotla izrađena je u skladu sa propisima DIN 4751 B1.1, DIN 4702 ... Kotao je konstruisan za loženje svih vrsta drveta različitih kvaliteta. U sprezi sa regulacijom pretstavlja štedljiv i za okolinu pogodan kotao. Sve vrste goriva imaju svoja specifična svojstva kod sagorevanja, pa je zbog toga kod projektovanja kotla posebna pažnja posvećena sagorevanju drveta. Kotao postiže, kod svih vrsta drveta, idealne tehničke uslove sagorevanja za postizanje optimalnih dimnih gasova, koji minimalno štete prirodnom ekološkom sistemu. Kotao je konstruisan za sagorevanje prema dole, u komuru za sagorevanje. Komora za sagorevanje je izrađena od specijalnog visoko temperaturno postojanog betona i brzo postiže radnu temperaturu. To znači, da kotao u vrlo kratkom vremenu postiže idealne tehničke parametre za sagorevanje. Zbog rotacije, vrući gorljivi gasovi  i sekundarni vazduh se mešaju i tako dolazi do potpunog sagorevanja drvenih gasova. Za potrebnu promaju i dotok kiseonika za sagorevanje brine ventilator, koji je termički zaštićen, robustne je konstrukcije i troši malo energije. Kotao ima veliki bunker za loženje pa je posluživanje moguće u dužim intervalima. Kotlovi TR se izrađuju u kapacitetama 20 kW i 40 kW.[August 05, 2005]


WVterm Kotao D EB


Specijalni toplovodni kotao Bioflam, za sagorevanje drvene strugotine i peleta (drvenih ostataka), tip D EB je licencni proizvod koji se pravi u WVterm-u. Kotlovi su manje snage od 30 do 100 kW i izrađuju se u varianti sa integrisanim gorionikom što omogućava ugradnju u male kotlarnice. Kotao je konstruisan i proizveden u skladu sa standrdom DIN 4702.


Vesti